Wortel gele linzensoep

Wortels bevatten betacaroteen en deze stof zet zich om in vitamine A in je lichaam. Combineer wortels altijd met olie of boter, zodat je de vet oplosbare betacaroteen beter opneemt. Wortels zijn goed voor je ogen en ze hebben een cholesterolverlagend effect. Bovendien is betacaroteen een antioxidant en vangt dus vrije radicalen weg. Linzen bevatten veel eiwitten en zijn vezelrijk. Als je ze combineert met een graan vormen ze een compleet eiwit. Bijvoorbeeld brood of rijst. Daarnaast bevatten linzen een zetmeel in de vorm van resistent zetmeel. Het is voeding voor je darmbacteriën en dit noemen we dan prebiotica.

Ingrediënten voor 2 tot 4 personen

  • 500 gram wortels
  • 150 gram rode linzen (gewassen)
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 grote ui
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 flinke teen knoflook
  • Cayennepeper naar smaak
  • Olijfolie
  • Verse peterselie of verse koriander
  • Kiemen, bv alfalfa of broccoli kiemen

Bereiding

  1. Snij de wortels in halve maantjes en de ui klein.
  2. Fruit de uit in een goeie scheut olijfolie en voeg daar na een paar minuten de teen knoflook (uitgeperst of fijn gesneden) aan toe.
  3. Bak na een minuut het mosterdzaad mee en voeg daar de koriander en cayennepeper aan toe.
  4. Roer het goed en voeg daar een scheutje groentebouillon aan toe.
  5. Voeg nu de gesneden wortels toe en blijf roeren.
  6. Na een minuut kun je de linzen toevoegen.
  7. Breng het aan de kook en laat het daarna 20 minuten zachtjes doorkoken.
  8. Als de wortel en linzen gaar zijn kun je de helft van de soep pureren in een blender. Doe het in een aparte kom als je het met een staafmixer doet. Giet het gepureerde gedeelte weer in de pan en roer de soep tot een geheel. Verdun de soep met wat meer bouillon als deze te dik is naar je smaak.
  9. Serveer met verse kruiden en een pluk kiemen.
  10. Je kunt eindeloos variëren met deze soep door er andere verse kruiden overheen te strooien of er prei/bleekselderij/paprika/shiitakes aan toe te voegen. Experimenteer erop los en creëer jouw perfecte soep!
Rode bietjessalade met feta en rucola

Rode bietjessalade met feta en rucola

Broccoli met cashewnoten

Broccoli met cashewnoten

Chocolade havermoutkoekjes

Chocolade havermoutkoekjes

Bruine bonensoep

Bruine bonensoep

Klik hier voor alle recepten
Privacy Statement Koekjes