Zoete aardappelpuree

De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd is geen familie van de aardappel. De bataat bevat in tegenstelling tot de gewone aardappel inuline en dat is voedsel voor je darmbacteriën. Inuline is een vezel die langzamer verteert dan zetmeel en is daarom geschikter voor mensen met diabetes. Er zijn verschillende soorten en kleuren, maar in dit recept wordt de oranje variant gebruikt.

De oranje variant bevat veel betacaroteen wat je lichaam omzet in vitamine A. De bataat is dan ook een goede plantaardige bron voor vitamine A. Combineer het met vet, want de betacaroteen is vetoplosbaar!

Je kunt eindeloos variëren met zoete aardappel. De bataat is erg lekker in de oven als frietjes gesneden, als soep of gegrilld in een salade met feta en rucola.

Tahin is een pasta gemaakt van sesamzaad en is rijk aan calcium, ijzer en magnesium. Dit is een goede bron voor calcium als je geen dierlijke producten eet.

Ingrediënten voor 2

  • 500 gram zoete aardappels
  • Twee eetlepels tahin
  • Verse bieslook
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie
  • Sap van een halve citroen
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Schil de zoete aardappelen en snij m in grove stukken. Stoom ze gaar in 10 minuten.
  2. Prak de zoete aardappels in een schaal fijn met een vork of met een staafmixer, dan krijg je een smeuïger resultaat.
  3. Voeg twee eetlepels tahin toe en meng het er goed doorheen. De biologische versie van tahin (ongepeld) vind ik zelf wat droger, dus voeg ik nog een scheut olijfolie toe.
  4. Pers de teen knoflook en meng deze er goed doorheen.
  5. Knip de bieslook fijn met een schaar. Ik heb ongeveer een kwart gebruikt van de hoeveelheden die in de winkel worden verkocht. Dat is ongeveer 5 gram. Neem zoveel jezelf wilt, maar het wordt wel scherper van smaak als je er
  6. meer aan toevoegt.
  7. Voeg de citroensap en het zout en peper toe en mix het goed door elkaar.
  8. Je kunt het als bijgerecht eten, maar het is ook lekker op een broodje met wat sla en geroosterde hazelnoten.
Pittige zoete aardappels

Pittige zoete aardappels

Pastinaaksoep met kalamata olijven

Pastinaaksoep met kalamata olijven

Mango shake

Mango shake

Zoete aardappelsoep met rode linzen

Zoete aardappelsoep met rode linzen

Klik hier voor alle recepten
Privacy Statement Koekjes