Als ik de geur van bruine bonensoep ruik denk ik aan de versie die mijn moeder vroeger maakte toen ik klein was. Ik was er gek op en het gaf me een warm gevoel zoals soep dat kan doen met je. Een week geleden heb ik het voor het eerst zelf gemaakt, maar dan een vegetarische versie. En het smaakte even goed! Ik vond de rookworst eigenlijk nooit lekker. Maar de hartige smaak die vlees geeft aan een gerecht vind ik wel lekker. Peulvruchten geven met de juiste kruiden ook een hartige smaak zonder dat je er vlees aan hoeft toe te voegen. Peulvruchten zijn eiwitrijk en gecombineerd met een graan zoals bv. brood creëer je volwaardig eiwitten. Ik gebruik in deze soep kidneybonen omdat ze een lekkere bite hebben en erg smeuïg zijn, maar voel je vrij om echte bruine bonen te gebruiken!
Ingrediënten voor 1,5 liter soep
- 1 blik kidneybonen, uitgelekt
- 1 grote prei in halve ringen gesneden
- 1 ui in stukjes gesneden
- 2 middelgrote wortels in halve schijfjes gesneden
- Flinke teen knoflook
- 2 kruidnagels
- Snufje kaneel,
- Kwart theelepel gemalen komijnpoeder
- Snufje chilipoeder voor de liefhebbers
- 2 laurierbladen
- Kwart theelepel gerookt paprikapoeder
- Blikje of potje van ongeveer70 gram tomatenpuree
- 1 liter groente of kruidenbouillon
Zo maak je de soep
- Giet een flinke scheut olijfolie in een soeppan en bak daarin de ui.
- Pers de knoflook uit in de pan en bak 1 minuut mee. En voeg na 5 minuten de gewassen prei en wortel toe en bak nog eens 5 minuten mee op halfhoog vuur.
- Voeg alle kruiden, behalve de laurierbladen, toe en bak 1 minuut mee.
- Schep de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut mee.
- Giet de liter bouillon erbij en voeg de laurierbladen en de uitgelekte bruine bonen toe. Breng aan de kook.
- Laat het 20 minuten zachtjes koken.
- Pureer de helft van de soep apart in een blender en voeg het gepureerde gedeelte weer aan de rest van de soep toe. Roer het tot een geheel.
- Verdeel de soep over 4 kommen en strooi wat verse gehakte peterselie of koriander over de soep.