Op een warme zomerdag is het fijn om salades te eten en je kunt hier eindeloos mee variëren.
Groenterestjes die je over hebt kun je makkelijk in een salade verwerken. Verse kruiden zijn een boost voor salades. Hier kun je ook mee variëren. Als je experimenteert met verschillende ingrediënten denk dan aan de smaken, bitter, zout, zoet, zuur en umami. Als je deze 5 smaken nog kunt proeven in je gerecht is het in balans en vind je het gerecht lekker! Chef-koks zijn hier erg goed in!
Umami zit van nature in onder andere rijpe tomaten, sardientjes, oude kaas, kombu (een soort zeewier), truffels en paddenstoelen, maar ook olijven, ansjovis, knoflook, sojasauzen, vissaus en (gebakken) ui bevatten deze basissmaak. Echte smaakmakers voor je gerecht!
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 blik uitgelekte en afgespoelde boterbonen
- 200 gram gekookte gebroken sperziebonen
- 1 courgette in stukjes gesneden
- 1 kleine krop bindsla (little gem) in reepjes gesneden
- 10 Roma tomaatjes gesneden in partjes
- Half bakje fijngehakte of geknipte verse bieslook
- 20 blaadjes basilicum
- Flinke scheut olijfolie om in te bakken
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie voor de dressing
- 3 eetlepels balsamico azijn voor de dressing
- Een paar draaien zwarte peper
- Kruidenzout naar smaak
- Flinke teen knoflook
Zo maak je het
- Bak de courgette in olijfolie en voeg de teen knoflook toe als de courgette al wat zachter wordt.
- Bak dit mee totdat de courgette beetgaar is.
- Doe de courgette met knoflook in een grote schaal en voeg hier de gekookte sperziebonen, uitgelekte boterbonen, tomaatjes en bindsla aan toe en meng het goed door elkaar.
- Scheur de blaadjes basilicum en voeg ze samen met de gehakte bieslook toe aan de schaal.