De pastinaak is een onderbelichte groente die meer applaus verdient! Je kunt er heerlijke soep van maken en hij levert veel vezels. Het kan de darmwerking versterken en hiermee constipatie verminderen. Kalamata olijven komen uit de Griekse streek Kalamata en hebben een lekkere hartige smaak met een licht bittere ondertoon. Een groot voordeel van Griekse olijven is dat deze, in tegenstelling tot de meeste olijven in de supermarkt, niet bewerkt zijn.
Olijven worden niet vers van de boom gegeten. Ze worden eerst een paar maanden tot een jaar in een zoutwaterbadje gelegd om de bittere smaak te verwijderen. Veel olijven worden versneld gerijpt door ze te logen in bv natriumhydroxide. Het logen heeft een negatief effect op de hoeveelheid aanwezige nutriënten. In Griekenland is dit verboden.
Olijven zijn een goede bron van vitamine E, ijzer, koper en calcium. Omdat ze in zout water worden verpakt kunnen ze ook veel natrium(zout) bevatten. Eet er niet teveel van als je een natriumarm dieet volgt. Ook bevatten olijven veel antioxidanten en zijn ze rijk aan vezels en onverzadigde vetten.
In deze soep zijn de olijven een goede zoute tegenhanger voor de zoete smaak van de pastinaak.
Ingrediënten voor 2 tot 4 personen
- 400 gram pastinaak in grove stukken gesneden
- 100 gram pastinaak in kleine dunne blokjes van een cm
- 1 grote ui in stukjes gesneden
- 1 teen knoflook
- 750 ml groentebouillon
- Verse platte peterselie, fijngehakt
- Kalamata olijven, in schijfjes gesneden
- Zwarte peper
- olijfolie
Bereiding
- Snij ongeveer een handje vol pastinaak in kleine dunne blokjes van een cm, deze zijn voor de garnering en de bite.
- Fruit de ui een minuut in wat olijfolie.
- Pers de teen knoflook uit bij de ui en bak eventjes mee, kijk uit dat het niet aanbrand want anders wordt de knoflook bitter.
- Voeg nu de grove stukken pastinaak toe en laat het een minuut meebakken terwijl je roert.
- Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
- Draai het vuur laag als het kookt en laat het 20 minuten pruttelen.
- Snij ondertussen wat verse peterselie fijn, zoveel je zelf lekker vindt.
- Snij ongeveer 4 olijven in schijfjes per soepkom.
- Bak de kleine stukjes pastinaak beetgaar in ongeveer 5 minuten in een koekenpan in wat olijfolie en voeg er wat japanse sojasaus aan toe.
- Voeg eventueel wat water toe zodat de sojasaus beter mengt en laat dit weer verdampen.
- Als de pastinaak gaar is kun je hem in de blender of met de staafmixer pureren. Voeg er naar smaak verse zwarte peper aan toe.
- Schep wat pastinaaksoep in een kom en garneer met wat peterselie, olijven en een eetlepel gebakken pastinaak.