Havermout of havervlokken zijn een uitstekend ontbijt. Mensen met een schommelende bloedsuikerspiegel zijn erg gebaat met haver.
Havermout bevat bèta-glucaan (oplosbare vezels), welke een vertragend effect op de bloedsuikerspiegel heeft. Als je ’s ochtends als ontbijt een kommetje havermout neemt, dan heeft dit een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel en dit effect duur de hele dag voort. Deze vezels hebben ook een cholesterolverlagend effect en zijn goed voor je darmen.
En het is ook lekker! Vooral als je varieert met de toevoegingen. Je kunt havermout ook combineren met blauwe bessen en walnoten of banaan. Gebruik een keer andere zaden zoals lijnzaad of hennepzaad. Of maak het met kokosmelk. Appel en kaneel is ook een goeie combinatie.
Experimenteer een laat je verrassen door de smaak van een havermoutontbijt!
Ingrediënten voor 1 flinke kom
- 50 gram havermout
- 250 ml rijstmelk
- Twee volle eetlepels ongebrande en ongezouten cashewnoten
- Halve mango in stukjes gesneden
- Eetlepel pompoenpitten of zonnebloempitten
- Eetlepel kokosrasp
Bereiding
- Breng de havermout met de rijstmelk aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Als je meer bite wilt hebben kan je havervlokken nemen in plaats van havermout. Alleen is de kooktijd wat langer.
- Doe alle ingrediënten plus de havermout in een kom en roer goed door elkaar.
- Havermout met mango