Supplementen onder de loep

Naar schatting gebruikt ongeveer 66% van de Nederlanders ouder dan 17 jaar voedingssupplementen om aan hun gezondheid te werken (website NPN, 2020).

Dit varieert van vitamines, mineralen, kruiden, vetzuren en nog veel meer. Veel mensen gebruiken 1 of meerdere supplementen op eigen inzicht of een advies van de verkoper.

Het gezegde:

“baat het niet dan schaadt ’t niet”

gaat helaas niet op voor alle supplementen.

Supplementen kunnen interacteren met medicijnen, dat wil zeggen dat het de werking van het medicijn kan beïnvloeden. Ook andersom geldt dat medicijngebruik een tekort kan geven in mineralen en vitaminen. Zo kun je bv door een maagzuurremmer op de lange termijn een B12 tekort krijgen. Veel mensen die maagzuurremmers slikken zijn hier niet van op de hoogte. Een ander voorbeeld is dat er een groep mensen zijn die geen brood eten en hierdoor een jodium­tekort kunnen krijgen tenzij ze andere jodiumrijke producten gaan eten.

Het liefst haal je alles uit je voeding, maar dat is niet altijd haalbaar. Dit kan komen door een chronische ziekte, medicijn­gebruik, chronische stress, ouderdom, zwangerschap, intensief sporten, afvallen, roken, voedsel­intoleranties/allergieën en veganisme/vegetarisme. Maar ook zijn er veel mensen (95%) die de dagelijkse 250 gram groente niet halen (vitamine-info.nl).

In deze situaties kunnen supplementen een uitkomst bieden.

Laat je hierin adviseren, want de keuze van een supplement hangt van je persoonlijke situatie af. Ook hangt de werking af van de kwaliteit van het product en de controle hierop. Binnen mijn praktijk verkoop ik geen supplementen. Ik geef alleen advies wat kwalitatieve producten zijn en welke voor jou van toepassing kunnen zijn. Ik kan je helpen in je zoektocht en je adviseren over de supplementen die je eventueel al gebruikt. Wil jij een advies op maat?

Maak een afspraak
Darmklachten

Darmklachten

Overgangsklachten

Overgangsklachten

Chronische stress klachten/burn-out

Schommelende bloedsuikerspiegel

Bloedsuikerspiegel en prediabetes

Leefstijl veranderen

Leefstijl veranderen

Eetpatroon onder de loep

Eetpatroon onder de loep

Privacy Statement Koekjes